
Szarlotka bezglutenowa
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki jaglanej
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 kostka masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 szt. jabłek
- cynamon
- szczypta soli
- 4 szt. jajka
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostkę.
- Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykrywką aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie była to forma marmolady z kawałkami miękkich jabłek.
- Do uduszonych jabłek dodajemy dowolną ilość cynamonu.
- Mąkę jaglaną i ryżową mieszamy w misce.
- Do mąki dodajemy masło, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 żółtka i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Najlepiej robić to mikserem.
- 3/4 ciasta wykładamy na spód formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy 25-30 min.
- Po tym czasie wykładamy uduszone jabłka na spód ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy wszystko 15-20 min w 180 st. C.