Szarlotka bezglutenowa

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Szarlotka bezglutenowa

     

    Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki jaglanej
    • 1,5 szklanki mąki ryżowej
    • 1 kostka masła
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 10 szt. jabłek
    • cynamon
    • szczypta soli
    • 4 szt. jajka

     

    Przygotowanie:

    1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostkę.
    2. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykrywką aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie była to forma marmolady z kawałkami miękkich jabłek.
    3. Do uduszonych jabłek dodajemy dowolną ilość cynamonu.
    4.  Mąkę jaglaną i ryżową mieszamy w misce.
    5. Do mąki dodajemy masło, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 żółtka   i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Najlepiej robić to mikserem.
    6. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy 25-30 min.
    7. Po tym czasie wykładamy uduszone jabłka na spód ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy wszystko 15-20 min w 180 st. C.