Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 kostka masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 szt. jabłek
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 4 szt. jajka

 

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostkę.
  2. Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka, podlewamy trochę wodą i dusimy pod przykrywką aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. U mnie była to forma marmolady z kawałkami miękkich jabłek.
  3. Do uduszonych jabłek dodajemy dowolną ilość cynamonu.
  4.  Mąkę jaglaną i ryżową mieszamy w misce.
  5. Do mąki dodajemy masło, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, 4 żółtka   i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Najlepiej robić to mikserem.
  6. 3/4 ciasta wykładamy na spód formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy 25-30 min.
  7. Po tym czasie wykładamy uduszone jabłka na spód ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy wszystko 15-20 min w 180 st. C.