Sernik z makiem

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Sernik z makiem

    Składniki :

    • mak 300g
    • miód 2 łyżki
    • wiórki kokosowe 20g
    • rodzynki- garść
    • ser twarogowy 0,7-1 kg
    • jajka 5 szt.
    • 40g płatków owsianych
    • 20 g kakao
    • erytrytol
    • proszek do pieczenia
    • mąka jaglana 30g

    Przygotowanie:

    Masa makowa

    1. Wlej do garnka około 1 l wody, zagotuj ją. Dodaj szczyptę soli.
    2. Gdy będzie się gotowała wsyp mak i zamieszaj. Gotuj tak długo aż woda wyparuje i stworzy się gęsta masa. Do takiej masy dodaj miód i rodzynki. Podgrzewaj wszystko jeszcze około 2 min i następnie zdejmij z ognia.
    3. Do ostudzonej masy dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

    Masa serowa 

    1. Przełóż twaróg do miski.
    2. Wbij do sera 4 szt. jajka, delikatnie posól i dodaj erytrytolu.
    3. Dodaj proszku do pieczenia i wymieszaj.
    4. Dodaj 30g mąki jaglanej

    Spód

    1. Zalej płatki owsiane wrzątkiem, przykryj talerzykiem tak by się zaparzyły. Dodaj szczyptę soli.
    2. Gdy płatki będą już gotowe, dodaj do nich kakao i eytrytol, wszystko razem wymieszaj.
    3. Można dodać jeszcze wiórki kokosowe lub rodzynki.
    4. Taką masę wyłóż na spód blachy i dokładnie rozsmaruj (aby nie było przerw na spodzie ciasta).

    Na gotowy spód wylej masę serową. Takie ciasto włóż do piekarnika i piec 30 min w 180 ° C.

    Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia na jakieś 15 min.

    Na ostudzone ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj górną część ciasta tak by powierzchnia była „gładka”. Na sam wierzch można wylać rozpuszczoną czekoladę.

    U mnie było to: gorzka czekolada 3 paski + 50g jogurtu kokosowego + 10g masła migdałowego. Czekoladę i masło rozpuściłam, dodałam jogurt kokosowy i polewałam tym ciasto.