Sernik z makiem

Sernik z makiem

Składniki :

  • mak 300g
  • miód 2 łyżki
  • wiórki kokosowe 20g
  • rodzynki- garść
  • ser twarogowy 0,7-1 kg
  • jajka 5 szt.
  • 40g płatków owsianych
  • 20 g kakao
  • erytrytol
  • proszek do pieczenia
  • mąka jaglana 30g

Przygotowanie:

Masa makowa

  1. Wlej do garnka około 1 l wody, zagotuj ją. Dodaj szczyptę soli.
  2. Gdy będzie się gotowała wsyp mak i zamieszaj. Gotuj tak długo aż woda wyparuje i stworzy się gęsta masa. Do takiej masy dodaj miód i rodzynki. Podgrzewaj wszystko jeszcze około 2 min i następnie zdejmij z ognia.
  3. Do ostudzonej masy dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Masa serowa 

  1. Przełóż twaróg do miski.
  2. Wbij do sera 4 szt. jajka, delikatnie posól i dodaj erytrytolu.
  3. Dodaj proszku do pieczenia i wymieszaj.
  4. Dodaj 30g mąki jaglanej

Spód

  1. Zalej płatki owsiane wrzątkiem, przykryj talerzykiem tak by się zaparzyły. Dodaj szczyptę soli.
  2. Gdy płatki będą już gotowe, dodaj do nich kakao i eytrytol, wszystko razem wymieszaj.
  3. Można dodać jeszcze wiórki kokosowe lub rodzynki.
  4. Taką masę wyłóż na spód blachy i dokładnie rozsmaruj (aby nie było przerw na spodzie ciasta).

Na gotowy spód wylej masę serową. Takie ciasto włóż do piekarnika i piec 30 min w 180 ° C.

Po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do ostudzenia na jakieś 15 min.

Na ostudzone ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj górną część ciasta tak by powierzchnia była „gładka”. Na sam wierzch można wylać rozpuszczoną czekoladę.

U mnie było to: gorzka czekolada 3 paski + 50g jogurtu kokosowego + 10g masła migdałowego. Czekoladę i masło rozpuściłam, dodałam jogurt kokosowy i polewałam tym ciasto.