Miska warzyw po chińsku

Miska warzyw po chińsku

Składniki:

  • sałata lodowa (może być mix z rukolą)
  • kiełki fasoli mung
  • makaron ryżowy
  • grzyby mun (można zamienić na pieczarki)
  • orzeszki ziemne (można zamienić na nerkowce)
  • szczypiorek
  • marchew
  • pierś z kurczaka
  • ewentualnie- sos: mleczko kokosowe + pulpa z mango (1-2 łyżki). Można dodać trochę miodu i cytryny.

Przygotowanie:

  1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miski.
  2. Kurczaka myjemy i solimy. Kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie, dusimy na wodzie.
  3. W tym czasie myjemy, obieramy marchewkę. Następnie ścieramy na tarce.
  4. Myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki.
  5. Siekamy orzeszki.
  6. Jeśli dodajemy pieczarki to obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni.
  7. Marchewkę, szczypiorek, kiełki fasoli mung mieszamy w misce razem z sałatą.
  8. Kurczaka przekładamy na wierzch i posypujemy orzeszkami.

Sos: przekładamy do garnuszka mleczko kokosowe i mieszamy razem z 1-2 łyżkami pulpy z mango. lekko podgrzewamy.  Opcjonalnie – miód i cytryna.

Sałatkę polewamy sosem.