Miska warzyw po chińsku

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Miska warzyw po chińsku

    Składniki:

    • sałata lodowa (może być mix z rukolą)
    • kiełki fasoli mung
    • makaron ryżowy
    • grzyby mun (można zamienić na pieczarki)
    • orzeszki ziemne (można zamienić na nerkowce)
    • szczypiorek
    • marchew
    • pierś z kurczaka
    • ewentualnie- sos: mleczko kokosowe + pulpa z mango (1-2 łyżki). Można dodać trochę miodu i cytryny.

    Przygotowanie:

    1. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i przesypujemy do miski.
    2. Kurczaka myjemy i solimy. Kroimy na plastry i wrzucamy na patelnie, dusimy na wodzie.
    3. W tym czasie myjemy, obieramy marchewkę. Następnie ścieramy na tarce.
    4. Myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki.
    5. Siekamy orzeszki.
    6. Jeśli dodajemy pieczarki to obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni.
    7. Marchewkę, szczypiorek, kiełki fasoli mung mieszamy w misce razem z sałatą.
    8. Kurczaka przekładamy na wierzch i posypujemy orzeszkami.

    Sos: przekładamy do garnuszka mleczko kokosowe i mieszamy razem z 1-2 łyżkami pulpy z mango. lekko podgrzewamy.  Opcjonalnie – miód i cytryna.

    Sałatkę polewamy sosem.