Halibut na sałacie z duszonymi z warzywami

Halibut na sałacie z duszonymi z warzywami

Składniki:

  • sałata lodowa lub inna
  • 100g pieczarek
  • szczypiorek
  • 100 g cebuli 
  • 150 g halibuta
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Halibuta umyć, wysuszyć i lekko posolić.
  2. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, rozłożyć na talerzu.
  3. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę pokroić na drobne kawałki.
  5. Rozgrzać dwie patelnie – na jednej wrzucić pieczarki i cebulę, a na drugą- halibuta.
  6. Lekko posolić pieczarki z cebulą i poczekać aż pieczarki puszczą wodę. Następnie lekko jest poddusić.
  7. Gdy z  halibuta  zacznie wytapiać się tłuszcz, delikatnie (drewnianą łyżką) przełożyć rybę na drugą stronę. Smażyć bez tłuszczu tyle samo, co z pierwszej strony.
  8. Cebulę i pieczarki przełożyć na talerz z sałatą.
  9. Na to wszystko położyć halibuta i posypać wcześniej pokrojonym szczypiorkiem.