Bezglutenowe kuleczki

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Bezglutenowe kuleczki

    Składniki:

     

    • płatki owsiane bezglutenowe 300g
    • masło orzechowe (migdałowe u mnie) 15-20g
    • szczypta soli
    • migdały/nerkowce (20g)
    • wiórki kokosowe 15-20g
    • garść żurawiny
    • 3 łyżki gorzkiego kakao – w wersji z niskim poziomem histaminy zamieniamy na karob
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu

    Przygotowanie: 

    1. Zalewamy płatki owsiane (+szczypta soli) wrzątkiem i przykrywamy spodkiem. Czekamy 5-8 min. (Aż płatki napęcznieją i wsiąkną całą wodę).
    2. Dodajemy kakao, kawę, ksylitol, wiórki kokosowe. Mieszamy.
    3. Kroimy żurawinę i orzechy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z płatkami owsianymi. Mieszamy.
    4. Wstawiamy do lodówki na 10 min (nie jest konieczne, ale zimna masa lepiej się formuje).
    5. Z powstałej masy należy ulepić kuleczki.

    Najlepiej schować je do lodówki- stają się bardziej zbite i „ścisłe”.