Bezglutenowe kuleczki

Bezglutenowe kuleczki

Składniki:

 

  • płatki owsiane bezglutenowe 300g
  • masło orzechowe (migdałowe u mnie) 15-20g
  • szczypta soli
  • migdały/nerkowce (20g)
  • wiórki kokosowe 15-20g
  • garść żurawiny
  • 3 łyżki gorzkiego kakao – w wersji z niskim poziomem histaminy zamieniamy na karob
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki ksylitolu/erytrytolu

Przygotowanie: 

  1. Zalewamy płatki owsiane (+szczypta soli) wrzątkiem i przykrywamy spodkiem. Czekamy 5-8 min. (Aż płatki napęcznieją i wsiąkną całą wodę).
  2. Dodajemy kakao, kawę, ksylitol, wiórki kokosowe. Mieszamy.
  3. Kroimy żurawinę i orzechy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z płatkami owsianymi. Mieszamy.
  4. Wstawiamy do lodówki na 10 min (nie jest konieczne, ale zimna masa lepiej się formuje).
  5. Z powstałej masy należy ulepić kuleczki.

Najlepiej schować je do lodówki- stają się bardziej zbite i „ścisłe”.