Ciasteczka z cukinii low carb

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Ciasteczka z cukinii low carb

    Składniki:

    • 2 sztuki małej cukinii lub 1 sztuka dużej
    • 2 jajka
    • 25g kakao (bez histaminy- karob)
    • erytrytol/ksylitol (ilość dowolna)
    • tofu 200g
    • garść rodzynek/ moreli
    • proszek do pieczenia (łyżeczka)

    + ewentualnie odżywka białkowa- ja użyłam wegańskiej o smaku czekoladowym dla zwiększenia białka. Jeśli bez białka to dobrze byłoby dodać około 15- 20g mąki : gryczana, jaglana, armantusowa, kokosowa (z kokosowej wyjdą bardziej zbite)

    Przygotowanie:

    1. Kroimy cukinie na plastry i przekładamy do garnka.

    2. Zalewamy cukinie wodą (do jej poziomu) i gotujemy aż wyjdzie papka.

    3. Kiedy cukinia się rozgotuje i cała woda wyparuje, miksujemy ją w garnku na gładką masę.

    Teraz nagrzewamy piekarnik do 200stopni.

    4. W osobnej miseczce rozgniatamy tofu (tak jak twarożek)

    5. Rozgniecione tofu mieszamy z zmiksowaną cukinią.

    6. Dodajemy kakao, ksylitol, mąkę/odżywkę- próbujemy. Jeśli zbyt gorzkie to dodajemy więcej ksylitolu.

    7. Rozbijamy jajka i mieszamy razem z masą

    8. Jeśli chcemy dodać masło to teraz należy je rozpuścić i dodać do gotowej masy.

    9.  Wrzucamy rodzynki, łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszamy.

    Formujemy ciasteczka i wykładamy je na blachę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 min.