Ciasteczka z cukinii low carb

Ciasteczka z cukinii low carb

Składniki:

  • 2 sztuki małej cukinii lub 1 sztuka dużej
  • 2 jajka
  • 25g kakao (bez histaminy- karob)
  • erytrytol/ksylitol (ilość dowolna)
  • tofu 200g
  • garść rodzynek/ moreli
  • proszek do pieczenia (łyżeczka)

+ ewentualnie odżywka białkowa- ja użyłam wegańskiej o smaku czekoladowym dla zwiększenia białka. Jeśli bez białka to dobrze byłoby dodać około 15- 20g mąki : gryczana, jaglana, armantusowa, kokosowa (z kokosowej wyjdą bardziej zbite)

Przygotowanie:

1. Kroimy cukinie na plastry i przekładamy do garnka.

2. Zalewamy cukinie wodą (do jej poziomu) i gotujemy aż wyjdzie papka.

3. Kiedy cukinia się rozgotuje i cała woda wyparuje, miksujemy ją w garnku na gładką masę.

Teraz nagrzewamy piekarnik do 200stopni.

4. W osobnej miseczce rozgniatamy tofu (tak jak twarożek)

5. Rozgniecione tofu mieszamy z zmiksowaną cukinią.

6. Dodajemy kakao, ksylitol, mąkę/odżywkę- próbujemy. Jeśli zbyt gorzkie to dodajemy więcej ksylitolu.

7. Rozbijamy jajka i mieszamy razem z masą

8. Jeśli chcemy dodać masło to teraz należy je rozpuścić i dodać do gotowej masy.

9.  Wrzucamy rodzynki, łyżeczkę proszku do pieczenia, mieszamy.

Formujemy ciasteczka i wykładamy je na blachę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 25-30 min.