Tort Raffeallo

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Tort Raffeallo

    Składniki: 

    • twaróg 1 kg

    • jajka 4 szt.
    • szczypta soli
    • erytrytol (do smaku)
    • mleczko kokosowe 80%
    • mąka jaglana (ewentualnie)/ mąka kokosowa
    • krem koksowy (min. 2 łyżki)
    • wiórki kokosowe (min. 4 łyżki)

    Przygotowanie :

    1 WARSTWA

    1. Twaróg  mieszamy w misce z erytrytolem.
    2. Do twarogu dodajemy 4 jajka, 10g mąki jaglanej (ewentualnie) i dokładnie miksujemy.
    3. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach C przez 25 min.

    W tym czasie bierzemy się za robienie masy kokosowej.

     

    2 WARSTWA 

    1. Schłodzone mleczko kokosowe wyjmujemy z lodówki.
    2. Odlewamy wodę z mleczka, a gęstą warstwę przekładamy do wysokiej miseczki.
    3. Dodajemy szczyptę soli , erytrytolu i ubijamy mleczko na sztywną pianę.
    4. Miksujemy serek wiejski na gładką masę i mieszamy go razem z ubitym mleczkiem kokosowym. Jeśli jest zbyt mało słodkie, można dodać więcej erytrytolu.
    5. Do gotowej masy dodajemy 4 łyżki musu kokosowego, 4 łyżki wiórków kokosowych i  mieszamy. (*opcjonalnie, wyjdzie bardziej kokosowe)
    6. Gotowy krem wkładamy do lodówki do czasu aż nie będzie nam potrzebny.

    Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika ciasto i czekamy aż ostygnie.

    Po ostygnięciu należy przekroić ciasto wzdłuż i ponownie poczekać aż ciasto ostygnie (od środka).

    Na lekko ciepłe ciasto kładziemy mus kokosowy (na pierwszą część 1 łyżka, a na drugą część – druga). Jeśli chcemy wersję słodszą lub mniej zdrową- możemy posmarować ciasto białą czekoladą/ białą czekoladą z kokosem. Super pasuje 🙂

    Na czekoladę wykładamy krem kokosowy (który wcześniej był w lodówce) i nakładamy na krem drugą warstwę ciasta. Ciasto możemy ponownie posmarować kremem i obsypać wiórkami lub polać białą czekoladą, udekorować dowolnie.