
Bezglutenowa i wegańska tarta z owocami
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki jaglanej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 kostki masła 82% (w temperaturze pokojowej)/ masło klarowane dla diety bezmlecznej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 jogurty wegańskie (u mnie wersja jogurtów kokosowych z Lidla – kliknij tutaj . Może być to inny jogurt wegański np. sojowy lub zwykły jogurt (jeśli tolerujecie produkty mleczne).
- 6 łyżek musu kokosowego (u mnie Organiczna Pasta Kokosowa- kliknij tutaj)
- miód (ilość dowolna)
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę jaglaną i kokosową mieszamy w misce z jajkami, szczyptą soli i masłem, które wcześniej powinno być trzymane w temperaturze pokojowej.
- Rozgniatamy ciasto tak aby było jednolite i nie miało grudek.
- Wykładamy je na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
- W tym czasie bierzemy się za masę kokosową: Mieszamy wszystkie jogurty razem w misce.
- Do jogurtów dodajemy roztopiony (ale lekko ciepły) miód i szczyptę soli . Mieszamy dokładnie. Próbujemy, czy nie jest zbyt mało/ zbyt mocno słodki.
- W małym garnuszki roztapiamy mus kokosowy (6 łyżek). Czekamy aż lekko ostygnie i wlewamy go do masy jogurtowej. Mieszamy dokładnie aż składniki się połączą.
- Chowamy na 5 min do lodówki.
- Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
- Na ostygnięty spód wylewamy masę jogurtową i wkładamy od razu do lodówki na 1h.
- Po 1 h masa kokosowa powinna być gęściejsza. Teraz można udekorować ciasto ulubionymi owocami 🙂