Bezglutenowa i wegańska tarta z owocami

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Bezglutenowa i wegańska tarta z owocami

    Składniki:

    • 1,5 szklanka mąki jaglanej
    • 0,5  szklanki mąki kokosowej
    • 1/2 kostki masła 82% (w temperaturze pokojowej)/ masło klarowane dla diety bezmlecznej
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 4 jogurty wegańskie (u mnie wersja jogurtów kokosowych z Lidla – kliknij tutaj  . Może być to inny jogurt wegański np. sojowy lub zwykły jogurt (jeśli tolerujecie produkty mleczne).
    • 6 łyżek musu kokosowego  (u mnie Organiczna Pasta Kokosowa-  kliknij tutaj)
    • miód (ilość dowolna)
    • owoce do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Mąkę jaglaną i kokosową mieszamy w misce z jajkami, szczyptą soli i masłem, które wcześniej powinno być trzymane w temperaturze pokojowej.
    2. Rozgniatamy ciasto tak aby było jednolite i nie miało grudek.
    3. Wykładamy je na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
    4. W tym czasie bierzemy się za masę kokosową: Mieszamy wszystkie jogurty razem w misce.
    5. Do jogurtów dodajemy roztopiony (ale lekko ciepły) miód i szczyptę soli . Mieszamy dokładnie. Próbujemy, czy nie jest zbyt mało/ zbyt mocno słodki.
    6. W małym garnuszki roztapiamy mus kokosowy (6 łyżek). Czekamy aż lekko ostygnie i wlewamy go do masy jogurtowej. Mieszamy dokładnie aż składniki się połączą.
    7. Chowamy na 5 min do lodówki.
    8. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
    9. Na ostygnięty spód wylewamy masę jogurtową i wkładamy od razu do lodówki na 1h.
    10. Po 1 h masa kokosowa powinna być gęściejsza. Teraz można udekorować ciasto ulubionymi owocami 🙂