Bezglutenowa i wegańska tarta z owocami

Bezglutenowa i wegańska tarta z owocami

Składniki:

  • 1,5 szklanka mąki jaglanej
  • 0,5  szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 kostki masła 82% (w temperaturze pokojowej)/ masło klarowane dla diety bezmlecznej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 jogurty wegańskie (u mnie wersja jogurtów kokosowych z Lidla – kliknij tutaj  . Może być to inny jogurt wegański np. sojowy lub zwykły jogurt (jeśli tolerujecie produkty mleczne).
  • 6 łyżek musu kokosowego  (u mnie Organiczna Pasta Kokosowa-  kliknij tutaj)
  • miód (ilość dowolna)
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mąkę jaglaną i kokosową mieszamy w misce z jajkami, szczyptą soli i masłem, które wcześniej powinno być trzymane w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgniatamy ciasto tak aby było jednolite i nie miało grudek.
  3. Wykładamy je na blachę i pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 min.
  4. W tym czasie bierzemy się za masę kokosową: Mieszamy wszystkie jogurty razem w misce.
  5. Do jogurtów dodajemy roztopiony (ale lekko ciepły) miód i szczyptę soli . Mieszamy dokładnie. Próbujemy, czy nie jest zbyt mało/ zbyt mocno słodki.
  6. W małym garnuszki roztapiamy mus kokosowy (6 łyżek). Czekamy aż lekko ostygnie i wlewamy go do masy jogurtowej. Mieszamy dokładnie aż składniki się połączą.
  7. Chowamy na 5 min do lodówki.
  8. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i czekamy aż ostygnie.
  9. Na ostygnięty spód wylewamy masę jogurtową i wkładamy od razu do lodówki na 1h.
  10. Po 1 h masa kokosowa powinna być gęściejsza. Teraz można udekorować ciasto ulubionymi owocami 🙂