Orzechowy jagielnik

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Orzechowy jagielnik

     

    Ciasto o konsystencji puddingu. Wilgotne, deserowe. Coś dla miłośników ptasiego mleczka! 🙂

     

    Składniki:

    • Kasza jaglana (2 torebki)
    • 2 jajka
    • Kakao (2-3 łyżki)/ w wersji z niskim poziomem histaminy – karob
    • Ksylitol/stewia/erytrytol (ilość do smaku)
    • Masło migdałowe (100g)
    • Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą zimną wodą

    Przygotowanie

    1. Zagotować lekko osoloną wodę w garnku
    2. Do gotującej się wody wrzucić kaszę jaglaną i gotować 15 min. (lepiej aby była rozgotowana)
    3. Ugotowaną kaszę przerzucić do miski i poczekać aż wystygnie.
    4. Do kaszy dodać 2 jajka, kakao i ksylitol.
    5. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
    6. Można teraz rozdzielić masę na dwie części. Jedna z nich niech stanowi 3/4 całej masy, a druga – 1/4.
    7. Większą część przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach C przez 30 min.
    8. W tym czasie do mniejszej części dodajemy masło orzechowe i mieszamy dokładnie. Odstawiamy od razu do lodówki na 30 min (w czasie kiedy pierwsza część ciasta nam siępiecze). (Masa w lodówce ma zgęstnieć).
    9. Gdy już wyjmiemy ciasto z piekarnika, należy je odstawić do ostygnięcia. Następnie, gdy będzie już w temperaturze pokojowej, możemy wyłożyć drugą warstwę z lodówki. Należy delikatnie i dokładnie rozsmarować gęściejszą masę (z lodówki) na upieczoną. Całość wstawiamy do lodówki na 15 min.

     

    Dekoracja dowolna- u mnie chipsy kokosowe i kawałki migdałów