
Wegańska pasta wysokobiałkowa
Składniki:
- kiełki na patelnie (soczewicy, ciecierzycy)
- oliwa z oliwek
- tahini (jasne lub ciemne)
- sól
- sok z cytryny
- suszone pomidory (dla chętnych)- jeśli wersja bez histaminy to należy z nich zrezygnować 🙁
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy 1-1,5 łyżki oliwy z oliwek.
- Wrzucamy kiełki i smażymy na patelni przez około 3-4 min.
- Wrzucamy kiełki do miski, wyciskamy sok z cytryny, dolewamy oliwę z oliwek, szczyptę soli.
- Miksujemy wszystko na gładką masę.
- Jeśli chcemy z suszonymi pomidorami to w tym momencie należy je wyjąć ze słoiczka, odcisnąć na ręczniku papierowym z oleju, pokroić na mniejsze plasterki i wrzucić do miski.
- Dodajemy także tahini (Ja dodałam 3 łyżki, ale może być dowolna ilość- najlepiej dodać i spróbować, jeśli za mało to dodajemy więcej. Tahini ma specyficzny gorzkawy posmak, więc nie każdemu może smakować).
- Wszystko mieszamy najlepiej mikserem na gładką masę.
- Wstawiamy do lodówki 🙂