Malinowa czekolada

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Malinowa czekolada

    Składniki:

    • 1 szklanka mąki jaglanej
    • 0,5 szklanki mąki ryżowej
    • 4 szt. bananów
    • mrożone maliny
    • 3 jajka 
    • łyżka stołowa cynamonu 
    • ksylitol/erytrytol/ miód (ilość dowolna, do smaku)
    • 4 łyżki kakaa (wersja bez histaminy: karob)
    • 1 kostka gorzkiej czekolady + łyżeczka masła/oleju kokosowego (wersja bez histaminy: w garnuszku połączyć olej kokosowy+karob+dowolny słodzik, wymieszać) 

    Przygotowanie:

    1. Banany obrać i zmiksować.
    2. Dodać cynamon, mąkę (2 rodzaje) ,jajka i kakao. Spróbować i ewentualnie dosłodzić ksylitolem/erytrytolem/miodem. 
    3.  Wymieszać wszystko razem na gładką masę (najlepiej mikserem).
    4.  Przełożyć do formy do pieczenia i wrzucić maliny do środka (wciskać je palcem).
    Jeśli chcemy aby ciasto wyszło bardzo miękkie i puszyste, można dodać 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody przed pieczeniem. 
    Piec w 180 przez 30-40 min.
    W tym czasie rozpuścić kostkę czekolady z łyżeczką masła/oleju kokosowego.
    Po upieczeniu, ciasto wyjąć i polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą w miejsca, w które chcemy położyć maliny. Czekolada po zastygnięciu spowoduje, że maliny nie zlecą nam z ciasta. 
    Jeśli włożymy teraz do lodówki (na 5 minut)- czekolada zastygnie i będzie lepiej trzymała owoce wyłożone na wierzchu 🙂 Można pominąć ten krok i od razu zabrać się do jedzenia!  🙂
    Ciasto wystudzić, najlepiej trzymać poza lodówką, w temperaturze pokojowej. 
    Po schłodzeniu ciasto staje się bardziej zbite i twarde.