Bezglutenowa tarta jabłkowa

  • Kategorie
  • Kategorie
  • Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą

    Dieta
    Danie

    Bezglutenowa tarta jabłkowa

    Składniki

    • mąka gryczana
    • jajka
    • jabłka
    • cynamon/wanilia/sól
    • masło/olej kokosowy do nasmarowania formy

    Przygotowanie

    1. Mieszamy mąkę gryczaną z jajkiem
    2.  Dodajemy szczotkę soli i cynamonu i proszku do pieczenia. Możemy ewentualnie lekko dosłodzić spód ciasta dowolnym słodzikiem- ksylitol/stewia/erytrytol/miód.
    3. Wszystko razem mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formę. Formę do ciasta warto wcześniej lekko natłuścić masłem/ olejem kokosowym/ oliwą.
    4.  Spód pieczemy 30-35 min w 180 stopniach C.

    15 min przed końcem pieczenia należy wyjąć spód i wysmarować delikatnie białkiem jajka (aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z jabłkami).

    W tym czasie przygotujemy nadzienie jabłkowe.

    1. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Możemy podlać lekko wodą żeby nam się nie przypaliły.
    2.  Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy dużą ilość cynamonu ( jeśli lubimy) i ewentualnie wanilii (może być tez cukier waniliowy jeśli jabłka są zbyt kwaśne).
    3. Jabłka studzimy
    4. Wyjmujemy spod z piekarnika, smarujemy białkiem jajka
    5. Wykładamy uprażone jabłka na spód wysmarowany białkiem, wstawiamy na 15 min do piekarnika.