Kokosowa bezglutenowa tarta

Kokosowa bezglutenowa tarta

Składniki:

  • mleczko kokosowe (500 ml minimum)
  • ksylitol (dowolnie)
  • jogurt kokosowy (160g)
  • mąka jaglana (1,5 szklanki)
  • mąka gryczana (1,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • masło (1/2 kostki)
  • karob (2-3 łyżki)
  • agar (2-3 łyżeczki)
  • pasta kokosowa (3 łyżki)
  • sok z cytryny
  • mąka ryżowa (3 łyżeczki)
  • ulubiony dżem/konfitura
  • maliny, borówki, mięta do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD TARTY

  1.  Mąkę jaglaną mieszamy z mąką gryczaną w jednej misce (dużej)
  2. Dodajemy 2 jajka, karob  i ksylitol (jeśli chcemy dosłodzić).
  3. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej mikserem)
  4. Do tego dodajemy 1/2 kostki masła (w temperaturze pokojowej).
  5. Miksujemy wszystko razem na jednolitą masę.

Dobrze byłoby lekko wysmarować wcześniej formę olejem kokosowym lub masłem (aby spód ładnie później odchodził od formy). Przekładamy masę na spód tarty ugniatając ją palcami. Wkładamy do lodówki i w tym czasie zajmujemy się masą.

MASA KOKOSOWA

  1. Wyjmujemy z lodówki schłodzone mleczko kokosowe i przelewamy samą gęstą warstwę mleczka (z góry, na dole zostanie sama woda) do wysokiego pojemnika, w którym ubijemy mleczko na sztywną pianę. UWAGA! Przelewamy mleko bardzo powoli (tak, aby wyczuć moment kiedy zacznie lecieć sama woda. Jeśli przelejemy zbyt dużo wody to masa nam nie wyjdzie ze względu na to, że mleczko kokosowe nie ubije się na piankę).
  2. Z tej ilości mleczka kokosowego, odlej ok. 60-70 ml do kubeczka.
  3. Pozostałe przelane mleko kokosowe ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy na chwilkę do lodówki.
  4. W garnuszku rozpuszczamy 3-4 łyżki pasty kokosowej, ksylitol, jogurt kokosowy, sok z cytryny, aromat waniliowy (jeśli chcesz). Podgrzewamy lekko.
  5. Do odlanego mleka kokosowego w kubeczku  dodajemy 3 łyżki agaru i 3 łyżki mąki ryżowej. Mieszamy bardzo dokładnie. (najlepiej trzepaczką aby składniki dobrze się połączyły- jest to bardzo ważne!)
  6. Do garnuszka wlewamy zawartości kubka i mieszamy energicznie. Gotujemy całość aby aktywować agar (mimum 1,5 minuty).
  7. Masę kokosową należy teraz odstawić do przestudzenia. Należy co jakiś czas mieszać masę, aby równo stężała.
  8. Wyjmujemy spód z lodówki i smarujemy go ulubionym dżemem/powidłami. (u mnie z czarnej porzeczki).
  9. Gdy nasza kokosowa masa będzie już gęsta, możemy przejść do następnego kroku.
  10. Ostudzoną masę wylewamy na spód tarty, dekorujemy owocami i miętą
  11. Wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto powinno być możliwie najdłużej schłodzone.