Tort Kinder Bueno

Tort Kinder Bueno

 

 

Składniki:

  • Śmietanka kremówka  500 ml
  • czekolada, nutella (ilość dowolna, w zależności jak bardzo słodkie chcemy mieć ciasto 🙂 )
  • herbatniki 500g
  • serek mascarpone 250g
  • mleko 100 ml (tylko do namoczenia herbatników)
  • masło (kostka)
  • mleko w proszku
  • orzeszki (dowolne)- u mnie nerkowce i laskowe (obrane)

Przygotowanie 

Spód:
1. Blachę nasmarować masłem, wyłożyć herbatnikami
2. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (150g) z 3 łyżeczkami masła
3. wyłożone wcześniej herbatniki namoczyć pędzelkiem mlekiem (aby delikatnie były wilgotne), następnie posmarować je przygotowaną czekoladą (tej czekolady ma wystarczyć na 2 warstwy, więc nie należy dawać jej zbyt dużo)
4. Na czekoladę wyłożyć ponownie herbatniki i jeszcze raz delikatnie je zmoczyć oraz posmarować czekoladą.
5. Na czekoladę układamy ostatnią warstwę herbatników, które jeszcze raz delikatnie smarujemy mlekiem (pędzelkiem najlepiej).

Wstawiamy do lodówki, aby wszystko nam zgęstniało

Masa czekoladowa
1. 300 ml śmietanki kremówki ubić mikserem na sztywną pianę i odstawiać na moment.
2. W tym czasie wymieszać 125 g mascarpone z nutellą (ilość dowolna- ja próbowałam i stopniowo zwiększyłam ilość czekolady). Najlepiej połączyć to wszystko używając miksera.
3. Kiedy krem czekoladowy będzie gotowy, dodajmy stopniowo ubitą wcześniej śmietankę kremówkę i ponownie mieszany mikserem na najniższych obrotach. 4. Wyjmujemy nasz spód z lodówki i wykładamy na niego przygotowany krem czekoladowy.
5. Ponownie układamy herbatniki i namaczamy je mlekiem. Całość wkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę orzechową.

Masa orzechowa1. 300 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywną pianę wraz z dowolną ilością cukru.
2. Do ubitej śmietanki przekładamy drugą połowę opakowania mascarpone i mieszamy wszystko razem z pomocą miksera.
3. 100g masła rozpuszczamy w garnku i dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Gotujemy i energicznie mieszany aż uzyskamy jednolitą (podobną do budyniu) konsystencje. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie.4. W tym czasie mielimy dowolne orzeszki (ja użyłam laskowe już oczyszczone z warstwy brązowej i nerkowce). Ilość zależy od tego, jak bardzo lubimy gdy coś nam chrupie między zębami Ja dawałam na oko. Wielkość kawałków orzeszków zależy od długości mielenia, więc im drobniejsze chcemy tym dłużej mielimy.

5. Orzeszki wsypujemy do ostygniętej masy i mieszamy.
4. Mascarpone z ubitą śmietanką łączymy z przygotowaną masą orzechową delikatnie mieszając.
5. Próbujemy- jeśli zbyt mało słodka- dosładzamy. Należy pamiętać, że wcześniejsze masy czekoladowe są również słodkie i jest ryzyko, że w całości mniej słodka masa orzechowa lepiej się skomponuje 🙂
6. Kiedy już mamy gotową masę orzechową, wyjmujemy ciasto z lodówki i nakładamy nią na herbatniki.
7. Wygładzamy powierzchnie masy tak aby była gładka i ponownie układamy herbatniki.
8. Herbatniki znowu smarujemy pędzelkiem z mlekiem ( aby były bardziej miękkie)
Ciasto wkładamy do lodówki żeby zgęstniało.

Krem czekoladowy
1. Ubijamy śmietankę kremówkę 150-200 ml na sztywną pianę. (Ilość zależy od tego, czy chcemy mieć coś a’lla piankę, która może być troszkę rozwalająca się i trudna w pokrojeniu- wtedy dajemy więcej lub mniej- gdy chcemy mieć bardziej zbitą i czekoladową masę)
2. Do ubitej piany dodajemy nutelle ( ilość dowolna) i mieszamy.
Tutaj mamy dwie możliwości:
a) zostawiamy krem na tym etapie- kremowy, delikatny
b) mielimy orzeszki (tak samo jak wcześniej) i dodajemy je do tej masy. Wszystko mieszamy i uzyskujemy efekt troszkę cięższej, ale równie smacznej masy 🙂

3. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki
4. Na herbatniki wykładamy ostatnią masę i staramy się wysmarować ją bardzo dokładnie (aby powierzchnia ciasta była gładka)
5. Całość wkładamy na 10-15 min do lodówki.
6. Po tym czasie wyciągamy i stroimy wedle uznania 🙂 
Ciasto powinno być całą noc w lodówce.
Następnego dnia zanim wyjmiemy ciasto z formy, dobrze byłoby delikatnie nożem oddzielić go od brzegów formy (w przeciwnym razie boki ciasta mogą nam się troszkę rozwalić).

Do dekoracji:

– kinder bueno dark i white
– kinder country
– duplo
– jajko niespodzianka
– kinder chocolate
– kinder Schoko bons- ferrero
– posypka: aramantus dmuchany