Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to sposób żywienia przeznaczony głównie dla osób, które cierpią na zaburzenia gospodarki cukrowej oraz zaburzenia w wydzielaniu insuliny. Zwykle aby to wykryć wykonuje się badanie krzywej glukozy, które interpretuje specjalista. Dieta o niskim indeksie glikemicznym z pewnością jest osób cierpiących na cukrzycę typu II lub insulinooporność.

Indeks glikemiczny wskazuje wpływ spożycia danego produktu w pewnej ilości na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 min od jego spożycia. Im jest wyższy, tym gorszy. W przypadku osób mających problem z gospodarką cukrową, produkty o wysokim indeksie glikemicznym mogą nasilać schorzenie bądź dolegliwości.

W tym sposobie żywienie wyklucza się wszelkie produkty, które mają indeks glikemiczny równy bądź wyższy niż 55. Produkty o indeksie glikemicznym 56-69 mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach. Natomiast te poniżej 55 są w pełni dozwolone.

Pełną listę IG produktów znajdziesz w tabeli poniżej.