Soczewica na ostro

Soczewica na ostro

Składniki:

  • Ryż 
  • Soczewica (puszka)
  • Przecier pomidorowy 
  • Natka pietruszki 
  • Cebula biała
  • Czosnek 
  • Papryka ramiro 
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz 

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. 
  2. Kroimy cebulkę i paprykę w drobną kosteczkę.
  3. Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy aż się zeszkli.
  4. Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę.Mieszamy 
  5. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do warzyw na patelni.
  6. Odcedzamy soczewicę na sitku i płuczemy ją pod wodą. Następnie  suszymy pozostawiając na sitku. 
  7. Wysuszoną soczewicę wrzucamy do smażących się warzyw. Mieszamy i dorzucamy przecier pomidorowy. Smażymy aż woda wypruje i pozostanie gęstszy sos pomidorowy. 
  8. Dodajemy sól/pieprz do smaku. Mieszamy 
  9. Kroimy natkę pietruszki. 
  10. Ryż wyjmujemy z wody, studzimy. 
  11. Przekładamy ryż na talerz i kładziemy obok przygotowane warzywa z soczewicą.