Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą
Dieta
Danie
Soczewica na ostro
Składniki:
- Ryż
- Soczewica (puszka)
- Przecier pomidorowy
- Natka pietruszki
- Cebula biała
- Czosnek
- Papryka ramiro
- Masło klarowane
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
- Kroimy cebulkę i paprykę w drobną kosteczkę.
- Rozgrzewamy masło klarowane na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażymy aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebulki dodajemy paprykę.Mieszamy
- Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do warzyw na patelni.
- Odcedzamy soczewicę na sitku i płuczemy ją pod wodą. Następnie suszymy pozostawiając na sitku.
- Wysuszoną soczewicę wrzucamy do smażących się warzyw. Mieszamy i dorzucamy przecier pomidorowy. Smażymy aż woda wypruje i pozostanie gęstszy sos pomidorowy.
- Dodajemy sól/pieprz do smaku. Mieszamy
- Kroimy natkę pietruszki.
- Ryż wyjmujemy z wody, studzimy.
- Przekładamy ryż na talerz i kładziemy obok przygotowane warzywa z soczewicą.