
Ciasto na kruchym spodzie z malinami
Składniki (całość):
- Kasza jaglana (2 torebki)
- Mleko migdałowe/kokosowe (1l)
- Ksylitol (ilość dowolna)
- Mrożone maliny (paczka)
- Olej kokosowy/mus kokosowy (2 łyżki)
- Mąka kokosowa (1 szklanka)
- Mąka ryżowa (1 szklanka)
- Jajka (4 szt.)
- Szczypta soli
- Masło (ja użyłam 3/4 kostki, może być cała – spód wyjdzie bardziej kruchy). WAŻNE! – w temperaturze pokojowej!
- Karob (4 łyżki)/ kakao
- Mleczko kokosowe (minimum 65% ekstraktu z kokosa) – WAŻNE!- Schłodzone wcześniej mleczko
- Ewentualnie: wiórki kokosowe, mąka jaglana (ja dodałam 0,5 szklanki), masło orzechowe.
Przygotowanie:
- Wyjąć zamrożone maliny, aby się rozmroziły.
- Wlewamy mleko kokosowe/migdałowe do garnka i podgrzewamy. Dodajmy szczyptę soli i mieszamy.
- Płuczemy kaszę jaglaną pod zimną wodą (aby pozbyć się goryczki)
- Gdy mleko będzie się gotowało (lekko), wrzucamy kaszę i mieszamy. Gotujemy aż kasza spęcznieje i będzie lekko rozgotowana.
- Maliny odcedzić od soku i zmiksować lub rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy/mus kokosowy. Jeśli chcemy- ksylitol i wiórki. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotujemy spód. Należy wymieszać wszystkie mąki ze sobą, dodać masło i jajka, ewentualnie szczyptę soli. Wymieszać lub ugnieść ręką do połączenia się składników.
- Przygotować sobie blachę, wysmarować ją dowolnym tłuszczem i przełożyć kruchy spód na wierzch blachy, zostawić trochę ciasta po bokach.
- Piec w 180 °C przez 10-15 min.
- W tym czasie wyjąć mleczko z lodówki i oddzielić wodę od gęstej masy (na górze). Gęstą śmietankę przełożyć do dużego naczynia i dodać karob/kakao + ksylitol. Wymieszać automatycznie do połączenia się składników.
- Gotową kaszę jaglaną wystudzić i dodać mleczko kokosowe z karobem. Wymieszać dokładnie.
- Masę należy później zmiksować. Powinna być gęsta i zbita. Jeśli nie jest – można dodać trochę mąki jaglanej lub gotować jeszcze chwilę, ciągle mieszając (aby woda wyparowała)
- Na gotowy spód przekładamy maliny (z lodówki) i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta.
- Następnie przekładamy gotową masę jaglaną na maliny.
- Wstawiamy do lodówki.
Jeśli chcemy możemy ciasto polać masłem orzechowym lub dowolną polewą i udekorować. U mnie dekoracja to suszone maliny i płatki owsiane.