Ciasto na kruchym spodzie z malinami

Ciasto na kruchym spodzie z malinami

Składniki (całość):

  • Kasza jaglana (2 torebki)
  • Mleko migdałowe/kokosowe (1l)
  • Ksylitol (ilość dowolna)
  • Mrożone maliny (paczka)
  • Olej kokosowy/mus kokosowy (2 łyżki)
  • Mąka kokosowa (1 szklanka)
  • Mąka ryżowa (1 szklanka)
  • Jajka (4 szt.)
  • Szczypta soli
  • Masło (ja użyłam 3/4 kostki, może być cała – spód wyjdzie bardziej kruchy). WAŻNE! – w temperaturze pokojowej!
  • Karob (4 łyżki)/ kakao
  • Mleczko kokosowe (minimum 65% ekstraktu z kokosa) – WAŻNE!- Schłodzone wcześniej mleczko
  • Ewentualnie: wiórki kokosowe, mąka jaglana (ja dodałam 0,5 szklanki), masło orzechowe.

Przygotowanie:

  1. Wyjąć zamrożone maliny, aby się rozmroziły.
  2. Wlewamy mleko kokosowe/migdałowe do garnka i podgrzewamy. Dodajmy szczyptę soli i mieszamy.
  3. Płuczemy kaszę jaglaną pod zimną wodą (aby pozbyć się goryczki)
  4. Gdy mleko będzie się gotowało (lekko), wrzucamy kaszę i mieszamy. Gotujemy aż kasza spęcznieje i będzie lekko rozgotowana.
  5. Maliny odcedzić od soku i zmiksować lub rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać rozpuszczony olej kokosowy/mus kokosowy. Jeśli chcemy- ksylitol i wiórki. Wymieszać. Odstawić do lodówki.
  6. W tym czasie przygotujemy spód. Należy wymieszać wszystkie mąki ze sobą, dodać masło i jajka, ewentualnie szczyptę soli. Wymieszać lub ugnieść ręką do połączenia się składników.
  7. Przygotować sobie blachę, wysmarować ją dowolnym tłuszczem i przełożyć kruchy spód na wierzch blachy, zostawić trochę ciasta po bokach.
  8. Piec w 180 °C przez 10-15 min.
  9. W tym czasie wyjąć mleczko z lodówki i oddzielić wodę od gęstej masy (na górze). Gęstą śmietankę przełożyć do dużego naczynia i dodać karob/kakao + ksylitol. Wymieszać automatycznie do połączenia się składników.
  10. Gotową kaszę jaglaną wystudzić i dodać mleczko kokosowe z karobem. Wymieszać dokładnie.
  11. Masę należy później zmiksować. Powinna być gęsta i zbita. Jeśli nie jest – można dodać trochę mąki jaglanej lub gotować jeszcze chwilę, ciągle mieszając (aby woda wyparowała)
  12. Na gotowy spód przekładamy maliny (z lodówki) i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta.
  13. Następnie przekładamy gotową masę jaglaną na maliny.
  14. Wstawiamy do lodówki.
Jeśli chcemy możemy ciasto polać masłem orzechowym lub dowolną polewą i udekorować. U mnie dekoracja to suszone maliny i płatki owsiane.