Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Składniki:

  • 100g otrębów owsianych 
  • 4 szt. bananów
  • garść żurawiny 
  • olej kokosowy (1-2 łyżki)
  • 3 jajka 
  • łyżka stołowa cynamonu 
  • ksylitol/erytrytol/ miód (ilość dowolna, do smaku)
  • płatki migdałów
  • 4 łyżki kakaa
  • 4 kostki gorzkiej czekolady 
  • ewentualnie wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Banany obrać i zmiksować.
  2. Pokroić żurawinę lub wrzucić w całości
  3. Dodać cynamon, olej kokosowy, żurawinę i kakao. Spróbować i ewentualnie dosłodzić ksylitolem/erytrytolem/miodem. 
  4. Wsypać do przygotowanej masy otręby owsiane i ewentualnie wiórki kokosowe.  Wymieszać 
  5. Rozbić jajka i wrzucić do masy. Wymieszać 
Piec w 180 przez 30-40 min.
Po upieczeniu, ciasto wyjąć i polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Następnie posypać płatkami migdałów. 
Ciasto wystudzić, najlepiej trzymać poza lodówką, w temperaturze pokojowej. 
Po schłodzeniu ciasto staje się bardziej zbite i twarde. 
Jeśli chcemy aby ciasto wyszło bardzo miękkie i puszyste, można dodać 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.