Brokuły z fetą

Brokuły z fetą

Składniki:

  • Brokuł (1 większy)
  • Kostka fety 
  • Śmietana (może być śmietana jogurtowa)- ilość i proporcja z jogurtem dowolna. Można zrobić 1/2 opakowania śmietany i 1/2 opakowania jogurtu lub w innej ilości. Wszystko zależy od gęstości jogurtu. Im gęściejszy, tym mniej śmietany będziemy potrzebowali. UWAGA! Tutaj nie sprawdzi się „jogurt naturalnie gęsty bakomy” ani żaden jogurt a’lla grecki z mniejszą ilością tłuszczu, ponieważ bardzo szybko puści wodę i będzie wyciekał spod brokuła. 
  • Jogurt naturalny (gęsty)
  • Płatki migdałów
  • Czosnek (2-3 ząbki)
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotować brokuła lekko osolonej wodzie. (nie przegotować!)
  2. W miseczce wymieszać śmietanę z jogurtem, dodać pieprz. 
  3. Przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać razem z jogurtem i śmietaną. 
  4. Odcedzić brokuły i wystudzić. 
  5. Należy odciąć korzonki brokuła tak, aby pozostawić jedynie niskie różyczki, które układamy na talerzu obok siebie. 
  6. Na brokuły wylewamy wcześniej przygotowany sos czosnkowy jogurtowo- śmietanowy.
  7. Następną warstwę robimy z  kruszonego sera feta. 
  8. Ponownie polewamy sos czosnkowy na pokruszoną fetę. 
  9. Prażmy  płatki migdałów tak, aby delikatnie zmieniły kolor na lekko brązowy. 
  10. Uprażone płatki wysypujemy na ostatnią warstwę sosu czosnkowego.
100g porcja (ok. 60g)
Energia 100 kcal 60 kcal
Białko 10 g 6 g
Węglowodany 50 g 30 g
Tłuszcz 15 g 9 g