Znajdź przepisy zgodne z Twoją dietą
Dieta
Danie
Brokuły z fetą
Bez cukru,
Bez strączków,
Bezglutenowa,
Dania główne,
Dodatki,
Dowolna,
Ketogeniczna,
Kolacje,
Lunche,
Niski indeks glikemiczny,
Samuraja,
Śniadania
Składniki:
- Brokuł (1 większy)
- Kostka fety
- Śmietana (może być śmietana jogurtowa)- ilość i proporcja z jogurtem dowolna. Można zrobić 1/2 opakowania śmietany i 1/2 opakowania jogurtu lub w innej ilości. Wszystko zależy od gęstości jogurtu. Im gęściejszy, tym mniej śmietany będziemy potrzebowali. UWAGA! Tutaj nie sprawdzi się „jogurt naturalnie gęsty bakomy” ani żaden jogurt a’lla grecki z mniejszą ilością tłuszczu, ponieważ bardzo szybko puści wodę i będzie wyciekał spod brokuła.
- Jogurt naturalny (gęsty)
- Płatki migdałów
- Czosnek (2-3 ząbki)
- Pieprz
Przygotowanie:
- Ugotować brokuła lekko osolonej wodzie. (nie przegotować!)
- W miseczce wymieszać śmietanę z jogurtem, dodać pieprz.
- Przecisnąć czosnek przez praskę i wymieszać razem z jogurtem i śmietaną.
- Odcedzić brokuły i wystudzić.
- Należy odciąć korzonki brokuła tak, aby pozostawić jedynie niskie różyczki, które układamy na talerzu obok siebie.
- Na brokuły wylewamy wcześniej przygotowany sos czosnkowy jogurtowo- śmietanowy.
- Następną warstwę robimy z kruszonego sera feta.
- Ponownie polewamy sos czosnkowy na pokruszoną fetę.
- Prażmy płatki migdałów tak, aby delikatnie zmieniły kolor na lekko brązowy.
- Uprażone płatki wysypujemy na ostatnią warstwę sosu czosnkowego.
|
100g |
porcja (ok. 60g) |
Energia |
100 kcal |
60 kcal |
Białko |
10 g |
6 g |
Węglowodany |
50 g |
30 g |
Tłuszcz |
15 g |
9 g |