Kokos w czekoladzie

Kokos w czekoladzie

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego 
  • Paczka wiórków kokosowych (150-200 g)
  • Mąka kokosowa 
  • Ksylitol (do smaku)
  • Szczypta soli 
  • Gorzka czekolada 
  • Olej kokosowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe zagotować w garnku. 
  2. Wsypać wiórki kokosowe i mieszać jednocześnie lekko gotując.
  3. Odstawić z ognia i poczekać aż wystygnie.
  4. Dodać ksylitol i szczyptę soli.
  5. Po wystygnięciu należy dodać tyle mąki kokosowej żeby zagęścić masę. Musi być gęsta, ponieważ z niej będziemy lepić kulki. 
  6. Wstawiamy do lodówki na 2 godz. 
  7. W tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę. Można dodać troszkę oleju kokosowego (aby była rzadsza i łatwiejsza w polewaniu) .
  8. Wyjmujemy z lodówki masę. 
  9. Formujemy kuleczki i polewamy je rozpuszczoną czekoladą. 
  10. Wstawiamy ponownie do lodówki na min. 30 min.