Czekoladowe ciasto z nadzieniem truskawkowym

Czekoladowe ciasto z nadzieniem truskawkowym

Składniki:

  • 5 szt. bananów
  • 70 g mąki aramantusowej 
  • 4 jajka 
  • Szczypta soli 
  • 4-5 łyżek kakao
  • ksylitol/ miód
  • Gorzka czekolada
  • Mrożone truskawki 
  • ewentualnie mąka kokosowa 

Przygotowanie:

Najpierw rozmrozić truskawki, odlać z nich „sos” i zblendować same owoce na mus. 
  1. Banany zmiksować
  2. Do nich dodać mąkę, jajka, kakao, ksylitol, szczyptę soli
  3. Piec w piekarniku przez 30 min w 180 °C. 
W czasie pieczenia przygotować masę:
  1. Rozpuścić czekoladę 
  2. Wymieszać ją z wcześniej przygotowanym musem. 
Konsystencja powinna być gęsta. Jeśli nie jest- należy dodać więcej czekolady lub dodać mąki kokosowej. 
Po upieczeniu ciasta, wyjąć go i wystudzić. Następnie przekroić w poprzek i ponownie ostudzić.
Wysmarować jedną z części ciasta przygotowanym musem truskawkowym.