Ciasto z masą makową

Ciasto z masą makową

Składniki:

  • 4 szt. bananów 
  • 50 g mąki z aramantusa 
  • 3 szt. jajka 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki karobu 
  • 80 g maku 
  • garść rodzynek 

Do dekoracji: mleczko kokosowe

 

Przygotowanie:

  1. Banany zmiksować, dodać karob, szczyptę soli, jajka, mąkę z aramantusa. 
  2. Przełożyć do formy i piec przez 30 min w 180 °C.
  3. W tym czasie przesypać mak do garnka i zalać go wodą (nad poziom maku)
  4. Gotować mak aż wsiąknie całą wodę. W połowie gotowania wrzucić rodzynki
  5. Po ugotowaniu zmiksować mak na bardziej kremową konsystencje. 
  6. Po upieczeniu ciasta, wyjąć je i przestudzić.
  7. Przekroić w poprzek i ponownie wystudzić.
  8. Wysmarować masą makową jedną z połówek, złożyć ciasto razem z drugą połówką.
  9. Włożyć do lodówki aż masa troszkę zgęstnieje