
Ciasto z masą makową
Składniki:
- 4 szt. bananów
- 50 g mąki z aramantusa
- 3 szt. jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki karobu
- 80 g maku
- garść rodzynek
Do dekoracji: mleczko kokosowe
Przygotowanie:
- Banany zmiksować, dodać karob, szczyptę soli, jajka, mąkę z aramantusa.
- Przełożyć do formy i piec przez 30 min w 180 °C.
- W tym czasie przesypać mak do garnka i zalać go wodą (nad poziom maku)
- Gotować mak aż wsiąknie całą wodę. W połowie gotowania wrzucić rodzynki
- Po ugotowaniu zmiksować mak na bardziej kremową konsystencje.
- Po upieczeniu ciasta, wyjąć je i przestudzić.
- Przekroić w poprzek i ponownie wystudzić.
- Wysmarować masą makową jedną z połówek, złożyć ciasto razem z drugą połówką.
- Włożyć do lodówki aż masa troszkę zgęstnieje